IMPACT: Een vegetarisch dieet en krachttrainingsprogramma voor actief ouder worden
Gezonde spieren zijn essentieel voor mobiliteit en zelfstandigheid op latere leeftijd. Het IMPACT-project doet onderzoek naar de effecten van een meer plantaardig dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa. Daarnaast wordt er ook gekeken naar spierkracht, fysiek functioneren, milieu-impact, metabolische markers en kwaliteit van leven.

Eiwitten spelen een centrale rol in de transitie naar duurzame en meer plantaardige voeding. Maar gebruiken we meer plantaardige eiwitbronnen op basis van ecologische duurzaamheid, dan moeten we ook rekening houden met de eiwitkwaliteit in relatie tot spierbehoud en gezondheid tijdens het ouder worden. Het thema van dit project is: duurzame voeding met hoogwaardige eiwitten binnen een actieve leefstijl.
Een transitie naar meer plantaardige diëten is noodzakelijk. Maar hoe krijg je met een meer plantaardig diëet voldoende eiwitten binnen voor sterke spieren? En dus om actief en gezond oud te worden?

projectleider en onderzoeker
Doel
Het onderzoeken van de effecten van een hoog-eiwit vegetarisch dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).
Methode
- In consumentenonderzoek met ouderen evalueren we de belemmerende en stimulerende factoren met betrekking tot meer plantaardige en eiwitrijke diëten.
- Daarna voeren we een onderzoek uit naar de effecten van dit dieet in combinatie met krachttraining op de eiwitinname en spiermassa in volwassenen (55+).
Maatschappelijke impact
Voor het halen van de klimaatdoelen wil de overheid dat Nederlanders in 2030 minder dierlijke en meer plantaardige producten eten dan nu. Met deze studie onderzoeken we hoe we dit op een duurzame manier kunnen doen en kunnen we bijdragen aan het verlagen van de ziektelast, het verlagen van de zorgkosten en het verlengen van een actief en onafhankelijk leven.
Bijdrage onderwijs en onderzoek
Dit promotieonderzoek sluit naadloos aan bij de activiteiten en de strategie van het lectoraat voeding en Beweging. Belangrijke pijlers van een actieve leefstijl: hoogwaardige, duurzame voeding en beweging en sport. Studenten dragen bij aan verschillende facetten van het onderzoek: het ontwikkelen van producten en voedingsconcepten, deze toetsen bij consumenten en het opzetten en uitvoeren van een interventiestudie met oudere volwassenen. De inzichten implementeren we in de opleiding Voeding en Diëtetiek en in de dagelijkse praktijk van diëtisten.
Verwachte resultaten/producten
- Inzicht in welke voedingsmiddelen we idealiter kunnen combineren om tot een duurzaam dieet met voldoende eiwitten van goede kwaliteit te komen.
- Inzicht in de behoeften en voorkeuren van consumenten en daarmee de acceptatie en haalbaarheid van duurzame diëten met hoge eiwitkwaliteit.
- Toetsing van de toepasbaarheid en effectiviteit van duurzame diëten in een actieve leefstijlinterventie voor gezonde oudere volwassenen.
Resultaten
Tot nu toe hebben 38 studenten gewerkt aan het IMPACT-project. Daarvan heeft één duo de NVD scriptieprijs 2023 gewonnen. In hun scriptie genaamd ‘Eet Eiwit Groener’ hebben ze gekeken naar belemmerende en bevorderende factoren in eiwitrijk en plantaardig eten in oudere volwassenen.
Er wordt momenteel aan de resultaten van het onderzoek gewerkt. Deze resultaten, waaronder studentenprojecten, presentaties en publicaties, zijn hier te vinden zodra ze gepubliceerd zijn.
